Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csináld magad!

2008.04.29

Gipszöntés

1. lépés

A vizet edénybe töltjük, majd finoman tenyérből szórjuk bele a gipszport. Dísz és ajándék tárgyak készítésénél modellgipszet használjunk. (Finom szemcséjű, tartós, könnyű vele dolgozni.)

2. lépés

Ha a beszórt gipszpor és a víz felszín között kb. 1cm-es víz réteg van, hagyjuk 2-3 percig állni.

3. lépés

Ezután addig keverjük míg híg kefirhez hasonló massza nem lesz. A keverést finoman végezzük, hogy a gipszből s légbuborékok a felszínre jöjjenek.

4. lépés

Kb. 4 percnyi keverés után öntőformába töltjük a masszát. Egy ecsettel a formába öntött gipszet igazítsuk el, hogy az öntés közben kialakult légbuborékok feljöjjenek a felszínre.

5. lépés

A gipsz, kötés közben felmelegszik. Ha ismét hűvössé válik, kivehető a formából. Ez kb. fél óra. A friss, még vizes gipszminta könnyen faragható, javítható. Teljes száradás után, ami a figura méretétől függően 1-2 nap, a minta festhető. Festéshez az akril festéket ajánljuk.

6. lépés

Az öntés során használt edényeket, szerszámokat lehetőleg a gipsz megkötése előtt mossuk le, később már csak levakarni, vésni lehet.

7. lépés

Ha a kész mintára (ha nem túl nagy a minta) öntapadós mágnesszalagot ragasztunk egyedi hűtőmágnest készíthetünk.

------------------------------------------------------------------

Általános szalvétatechnika

A decoupage alatt értünk minden olyan eljárást, amikor a papír mintáját díszítésként felhasználjuk. Ennek az eljárásnak egy változata, amikor szalvétából vágjuk ki a mintát, és ezzel díszítünk különböző tárgyakat. Innen származik a szalvétatechnika elnevezés. A technikát alkalmazhatjuk fa, papír, üveg, manyag, hungarocell, viasz, agyag, porcelán, textil, üveg felületre. Bizonyos felületekre más-más ragasztó szükséges.

Vágjuk körbe a papírból (decoupage papír, reklámújságpapír, napilap..) a kívánt formát minél pontosabban. Ha szeretnénk a felületet színesre mázolni, akkor a díszítés előtt tegyük meg a hobby festékkel. Teljes száradás után a papírból kivágott formát helyezzük a felületre, majd rajzoljuk körbe. Az így körberajzolt formát kenjük be a felületnek megfelelő decoupage ragasztóval, majd helyezzük rá a papírt és ecsettel belülről kifelé haladva simítsuk el úgy, hogy ne ráncolódjon. Várjuk meg amíg a ragasztó megszárad, majd kenjük át még egyszer. Teljes száradási idő kb. 2 óra. A minta tartósabbá és fényesebbé tehető, ha átkenjük decoupage lakkal.

------------------------------------------------------------------

Domború szalvétatechnika

Vágjuk ki a szalvétából a mintát kétszer. Készítsük elő a felületet ahová elhelyezzük a szalvétát. Vagyis a szalvétát helyezzük a felületre, rajzoljuk körbe halványan és fessük le fehér acryl festékkel a minta területét. Azért kell lefesteni, mivel különben a szalvéta mintája nem érvényesül a felületen, elvesznek a színek.

Hagyjuk megszáradni a festéket, addig készítsük el a domború felületet. Levegőn száradó gyurmát terítsünk el egyenletesen egy fólián. Olyan kb. fél cm-re kell nyújtani. Kenjük be decoupage ragasztóval. Ezt hagyjuk megszikkadni, majd helyezzük rá a szalvétából kivágott mintát. (Csak a legfelső réteget használjuk). Kenjük be a szalvétát is decoupage ragasztóval több rétegben egymás után. Minden réteget hagyjunk megszáradni tapintásra. Ezután kezdjük domborítani a mintát. Belülről kifele haladva a gyurmát a szélek felé elvékonyítjuk. A fölöslegesen leváló gyurmát eltesszük későbbi alkalomra. A körmünkkel enyhén megnyomkodva tudunk mélyedéseket készíteni. Érdemes a mintában levő kontúrvonalakat kihangsúlyozni mélyedésekkel, nagyobb lesz a térhatása. Ha készen van a minta kialakítása, hagyjuk tovább száradni.

A már száraz acryl festék alapra kenjünk egy réteg decoupage ragasztót és ráhelyezzük a szalvétából kivágott minta legfelső rétegét. Bekenjük a szalvétát is decoupage ragasztóval és hagyjuk megszáradni. Ha tapintásra száraz, a decoupage ragasztó és a gyurma segítségével felragasztjuk az előbb kialakított domború mintát a félig kész képre kb. egy-két milliméter eltolással. Ezután még egyszer átkenjük decoupage ragasztóval, vagy ha tartósabbá akarjuk tenni decoupage lakkal, és hagyjuk teljesen megszáradni a művet.

------------------------------------------------------------------

Szalvétatechnika textilre

A technikához szükség van textil decoupage ragasztóra. Fontos, hogy mindig természetes alapú anyagot használjunk.

1. lépés

Az anyagot amire a mintát szeretnénk helyezni először mossuk ki, majd alaposan öblítsük ki, hogy ne tartalmazzon vegyszert. Száradás után vasaljuk vagy simítsuk ki.

2. lépés

Vágjuk ki a mintát a papírból vagy szalvétából minél pontosabban. A mintát helyezzük rá az anyagra és rajzoljuk körbe olyan ceruzával ami majd kimosható!

3. lépés

A körberajzolt területet kenjük be decoupage textilre ragasztóval. Vigyázat ha pl. ruhára, táskára, szeretnénk tenni a mintát a két anyag réteg közé helyezzünk fóliát vagy kartont különben átlátszik a második rétegre.

4. lépés

Helyezzük a mintát a ragasztózott felületre majd az ecset segítségével simítsuk el. Kenjük át még egyszer a ragasztóval. Mindig belülről kifelé haladjunk.

5. lépés

24 óra száradás után vasaljuk át az anyagot a hátoldaláról.

Az így készített kész minta alacsony hőmérsékleten csak kézzel mosható!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kiarus@freemail.hu

(kiara, 2012.01.03 16:35)

Lehet a festet gipszett le lakkozni??

MIÉRT???????????????????????????

(Petra, 2011.07.05 11:12)

nekem papír öntés kell és nem gipsz meg ilyenek nem igaz hogy senki sem rak fel papír öntéses izékat léccives ha tudod rkd fel vagyis ird le lécci

 

Profilkép


 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Június / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 50576
Hónap: 249
Nap: 10