Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csináld magad!

2008.04.29

Gipszöntés

1. lépés

A vizet edénybe töltjük, majd finoman tenyérből szórjuk bele a gipszport. Dísz és ajándék tárgyak készítésénél modellgipszet használjunk. (Finom szemcséjű, tartós, könnyű vele dolgozni.)

2. lépés

Ha a beszórt gipszpor és a víz felszín között kb. 1cm-es víz réteg van, hagyjuk 2-3 percig állni.

3. lépés

Ezután addig keverjük míg híg kefirhez hasonló massza nem lesz. A keverést finoman végezzük, hogy a gipszből s légbuborékok a felszínre jöjjenek.

4. lépés

Kb. 4 percnyi keverés után öntőformába töltjük a masszát. Egy ecsettel a formába öntött gipszet igazítsuk el, hogy az öntés közben kialakult légbuborékok feljöjjenek a felszínre.

5. lépés

A gipsz, kötés közben felmelegszik. Ha ismét hűvössé válik, kivehető a formából. Ez kb. fél óra. A friss, még vizes gipszminta könnyen faragható, javítható. Teljes száradás után, ami a figura méretétől függően 1-2 nap, a minta festhető. Festéshez az akril festéket ajánljuk.

6. lépés

Az öntés során használt edényeket, szerszámokat lehetőleg a gipsz megkötése előtt mossuk le, később már csak levakarni, vésni lehet.

7. lépés

Ha a kész mintára (ha nem túl nagy a minta) öntapadós mágnesszalagot ragasztunk egyedi hűtőmágnest készíthetünk.

------------------------------------------------------------------

Általános szalvétatechnika

A decoupage alatt értünk minden olyan eljárást, amikor a papír mintáját díszítésként felhasználjuk. Ennek az eljárásnak egy változata, amikor szalvétából vágjuk ki a mintát, és ezzel díszítünk különböző tárgyakat. Innen származik a szalvétatechnika elnevezés. A technikát alkalmazhatjuk fa, papír, üveg, manyag, hungarocell, viasz, agyag, porcelán, textil, üveg felületre. Bizonyos felületekre más-más ragasztó szükséges.

Vágjuk körbe a papírból (decoupage papír, reklámújságpapír, napilap..) a kívánt formát minél pontosabban. Ha szeretnénk a felületet színesre mázolni, akkor a díszítés előtt tegyük meg a hobby festékkel. Teljes száradás után a papírból kivágott formát helyezzük a felületre, majd rajzoljuk körbe. Az így körberajzolt formát kenjük be a felületnek megfelelő decoupage ragasztóval, majd helyezzük rá a papírt és ecsettel belülről kifelé haladva simítsuk el úgy, hogy ne ráncolódjon. Várjuk meg amíg a ragasztó megszárad, majd kenjük át még egyszer. Teljes száradási idő kb. 2 óra. A minta tartósabbá és fényesebbé tehető, ha átkenjük decoupage lakkal.

------------------------------------------------------------------

Domború szalvétatechnika

Vágjuk ki a szalvétából a mintát kétszer. Készítsük elő a felületet ahová elhelyezzük a szalvétát. Vagyis a szalvétát helyezzük a felületre, rajzoljuk körbe halványan és fessük le fehér acryl festékkel a minta területét. Azért kell lefesteni, mivel különben a szalvéta mintája nem érvényesül a felületen, elvesznek a színek.

Hagyjuk megszáradni a festéket, addig készítsük el a domború felületet. Levegőn száradó gyurmát terítsünk el egyenletesen egy fólián. Olyan kb. fél cm-re kell nyújtani. Kenjük be decoupage ragasztóval. Ezt hagyjuk megszikkadni, majd helyezzük rá a szalvétából kivágott mintát. (Csak a legfelső réteget használjuk). Kenjük be a szalvétát is decoupage ragasztóval több rétegben egymás után. Minden réteget hagyjunk megszáradni tapintásra. Ezután kezdjük domborítani a mintát. Belülről kifele haladva a gyurmát a szélek felé elvékonyítjuk. A fölöslegesen leváló gyurmát eltesszük későbbi alkalomra. A körmünkkel enyhén megnyomkodva tudunk mélyedéseket készíteni. Érdemes a mintában levő kontúrvonalakat kihangsúlyozni mélyedésekkel, nagyobb lesz a térhatása. Ha készen van a minta kialakítása, hagyjuk tovább száradni.

A már száraz acryl festék alapra kenjünk egy réteg decoupage ragasztót és ráhelyezzük a szalvétából kivágott minta legfelső rétegét. Bekenjük a szalvétát is decoupage ragasztóval és hagyjuk megszáradni. Ha tapintásra száraz, a decoupage ragasztó és a gyurma segítségével felragasztjuk az előbb kialakított domború mintát a félig kész képre kb. egy-két milliméter eltolással. Ezután még egyszer átkenjük decoupage ragasztóval, vagy ha tartósabbá akarjuk tenni decoupage lakkal, és hagyjuk teljesen megszáradni a művet.

------------------------------------------------------------------

Szalvétatechnika textilre

A technikához szükség van textil decoupage ragasztóra. Fontos, hogy mindig természetes alapú anyagot használjunk.

1. lépés

Az anyagot amire a mintát szeretnénk helyezni először mossuk ki, majd alaposan öblítsük ki, hogy ne tartalmazzon vegyszert. Száradás után vasaljuk vagy simítsuk ki.

2. lépés

Vágjuk ki a mintát a papírból vagy szalvétából minél pontosabban. A mintát helyezzük rá az anyagra és rajzoljuk körbe olyan ceruzával ami majd kimosható!

3. lépés

A körberajzolt területet kenjük be decoupage textilre ragasztóval. Vigyázat ha pl. ruhára, táskára, szeretnénk tenni a mintát a két anyag réteg közé helyezzünk fóliát vagy kartont különben átlátszik a második rétegre.

4. lépés

Helyezzük a mintát a ragasztózott felületre majd az ecset segítségével simítsuk el. Kenjük át még egyszer a ragasztóval. Mindig belülről kifelé haladjunk.

5. lépés

24 óra száradás után vasaljuk át az anyagot a hátoldaláról.

Az így készített kész minta alacsony hőmérsékleten csak kézzel mosható!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kiarus@freemail.hu

(kiara, 2012.01.03 16:35)

Lehet a festet gipszett le lakkozni??

MIÉRT???????????????????????????

(Petra, 2011.07.05 11:12)

nekem papír öntés kell és nem gipsz meg ilyenek nem igaz hogy senki sem rak fel papír öntéses izékat léccives ha tudod rkd fel vagyis ird le lécci